Skip to main content
vocnjak1

Пркосимо зими – нови воћњак

Пољопривредна школа Вршац у свом поседу има један стари воћњак који је подигнут деведесетих година, на величини од једног хектара. У то време тај засад је био савремен и у веома добром стању. Међутим, том засаду лагано производни век истиче. Пољопривредна школа Вршац одлучила је да сопственим средствима подигне један нови засад који је сада по најсавременијим и високим стандардима. У новом засаду су искључиво јабуке и то су тренутно најбољи клонови јабуке Златни делишес, Црвени делишес и Грени Смит. Воћњак је на укупној површини од 0,8 хектара.
Према речима директора школе, Срђана Клиске, саднице су густо сађене, на слабо бујним подлогама, и ту су постављене саднице које већ у првој години по сађењу имају превремене бочне гранчице тако да оне већ у првој, другој и трећој години доносе род, за разлику од класичних садница које роде тек после три или четири године.
„Почели смо пре две године сопственим средствима. Прво смо припремили земљиште, посадили воћњак и имали смо проблем са стубовима односно са наслонском конструкцијом. То смо решили, мало на примитиван начин, због недостатка новца, али смо ипак и то средили. У том моменту, тачније прошле године појавила се једна линија средстава из покрајине, а радило се о бесповратним средствима за пољопривредне школе која су предвиђала да школе добију одређени износ за постављање противградне мреже, наслона у воћњацима и виноградима, било је средтава за наводњавање и тако даље. Ми смо одмах конкурисали, за обе линије, и за противградну мрежу, за прву фазу и за завршетак комплетног наводњавања“, започиње причу о подизања новог воћњака директор Пољопривредне школе.
„Школа је обезбедила средства путем конкурса које је расписала покрајинска влада и радови су настављени. Поред тога, средства од конкурса за наводњавање искоришћења су и за наводњавање винограда, ратарских култура и пластеника, који се простору на око 5 хектара. Школа је учествовала и на конкурсима за доделу средстава за куповину нових пластеника или за куповину опреме у пластенику. Ми смо искористили средства за куповину нове унутрашње и спољашње фолије. Пластеници су комплетно завршени као и наводњавање укупно пет хектара земље. Урађена је и прва фаза постављања противградне мреже на новом воћњаку. У оквиру прве фазе радова на воћњаку, поставиљени су стубови и жице.
Ове године Покрајинска влада расписала је нове конкурсе. Пољопривредна школа писала је пројекте, али овог пута учествовала је на само два конкурса. Један конкурса био је опет за доделу средстава за постављање противградне мреже, али овога пута конкретно за додатну конструкцију и за постављање самог аеротекстила односно мреже преко воћњака. Школа је добила путем ових конкурса преко 900.000,00 динара са порезима да заврши конструкцију и постављање мреже. Ми смо прошле недеље завршили постављање и урадили смо конзервацију саме мреже, како би је заштитили преко зиме. Она ће бити тако затворена до пролећа“, рекао је директор Пољопривреедне школе Срђан Клиска.
Школа поред воћњака, који је сада комплетно опремљен и завршен ради на сређивању просторија за домаће животиње, и то конкретно на уређењу простора за свиње. Пољопривредна школа некада је имала богату економију, и сада, уз помоћ сопствених средстава и средстава која добија путем конкурса покушава да врати онај стари сјај и оне садржаје које је некада имала. То је пре свега важно због ученика који уписују ову школу, како би на практичним примерима могли да науче свој посао.

v3 v2